Että ydinvoimalan rakentamista edeltävä, Ympäristö vaikutusten arviointi (YVA) voi alkaa ilman, ettei siitä ole kysytty maanomistajikta lupaa, eikä kunnan päättäjiltä

  Kunnanjohtajat uutisoi, että "nyt käynnistyy aito kansalaiskeskustelu, jossa ei yhtään kiveä jää kääntämättä." "Ja , että nyt ei ole kansanäänestyksen aika, vaan sitten paremminkin, kun on tietoa, yvan jälkeen."

  Näen tämän valtuuksien ylittämisenä ja viekkautena, jolla meitä viedään "kuin pässiä narussa" heidän haluamaansa päämäärään.  Sillä YVA toimenpide on ratkaiseva askel ydinvoimalan rakentamisessa.

 Tähän viittaa Fennovoiman edustajan tekniikantohtori Juhani Hyvärisen ilmoituskin, "että sitä ei aloiteta kevyin perustein, koska se on kallis toimenpide."

  Mikä käsittämättömintä ja ratkaisevinta asiassa on se, että Yvan rinnalla pitää alkaa alueen kaavoitus, joka määrää alueen käyttötarkoituksen, kuten toht. Hyvärinenkin totesi, "ettei atomivoimalalle kaavoitetulle alueelle luonnollisestikaan omakotitaloja rakenneta." Ja tämä kaava ilman, että siitä on tehty mitään päätöstä, jossa yhteydessä asianomaiset olisi voineet ottaa kantaa.

Kyllä maanomistajia ja päättäjiä on kohdeltu tavalla, joka hakee vertaistaan, eikä varmaan jää ilman seurauksia. Mitä ne on jää nähtäväksi.

Kaavoitus on myös kallista ja ihmetellessäni menettelytapaa, jossa kolmelle paikkakunnalle tehdään nämä toimet ja yhdelle rakennetaan , että meneekö kahden kaavoitusrahat hukkaan? Mua lohdutettiin

" Eihän tämä viimeinen rakennettava voimala ole." Tätä tukee se, että Fennovoima on ilmoittanut haluavansa rakentaa atomivoimaa lisää, (määrää ei sanota). Että tätäkö on avoimuus ja rehellisyys, jota on toitotettu, kunnan ja yhtiön taholta?  Mitä sitten onkaan salakähmäisyys ja epärehellisyys?